Στείλτε νέα και μηνύματα

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε: Ξεπουλήστε την Ελλάδα ή βγείτε από την ευρωζώνη


Στο έγγραφο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ο ένας τρόπος είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της
Σκληρός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, ο Σόιμπλε προτείνει δύο εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, οι οποίες εμφανίζονται εξίσου επώδυνες για την Αθήνα.   

H FAZ -επικαλούμενη έγγραφο που έχει δει η εφημερίδα- αναφέρει ότι ο Σόιμπλε απορρίπτει ...τις ελληνικές προτάσεις ως ανεπαρκείς έχει κάνει αρνητική εισήγηση στις άλλες χώρες. 

«Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικά σημεία μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα. 

Επομένως, δεν μπορεί να αποτελούν βάση ενός νέου τριετούς προγράμματος με τον ESM», υπογραμμίζεται. 
δημοσίευμα της FAZ

Στο έγγραφο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ο ένας τρόπος είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της, ταχέως και πλήρως, με την πλήρη υποστήριξη της Βουλής. Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο προτείνει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας 50 δισ. ευρώ, σε ένα ειδικό ταμείο. Στη συνέχεια, θα πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα ξεπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
 
Ο άλλος τρόπος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι το «διάλειμμα» από το ευρώ. Δηλαδή, η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη (δηλαδή Grexit) για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος.  Θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει περαιτέρω βοήθεια -και ανθρωπιστική και τεχνική- αλλά και βοήθεια που θα τονώσει την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. 

Το δημοσίευμα της FAZ ήρθε την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στο Eurogroup, με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόταση για Grexit, σε κανένα Eurogroup, είτε από τον Σόιμπλε είτε από οποιοδήποτε άλλο. 
Η ιδέα του Σόιμπλε για το προσωρινό Grexit δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Eurogroup, αλλά το έγγραφο υπάρχει και κυκλοφορεί, αναφέρει δημοσιογράφος του ZDF, μέσω twitter.
Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ είχαν συμφωνήσει στην ιδέα ενός προσωρινού Grexit.
Το παραπάνω αναφέρει ο Στέφαν Λάιφερτ, ανταποκριτής του κρατικού ZDF στις Βρυξέλλες.  

Με ανάρτησή του στο Facebook ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ επισημαίνει: «Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βεβαίως γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε όμως να υλοποιηθεί μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική».  

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ σε ανάρτησή του στο twitter στέκεται απέναντι στην πρόταση Σόιμπλε. «Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», δήλωσε.  


«Ουδέν σχόλιο» από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. 
Την ίδια στιγμή, γερμανικοί κύκλοι -τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel»- επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο διαψεύδουν την «επίκαιρη σημασία» του, επιχειρώντας να περιορίσουν τις αντιδράσεις που έχει ήδη προκαλέσει. 

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup, μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.


Πιέσεις ως την ύστατη ώρα

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτική πίεση προς την Ελλάδα ώστε είτε η Αθήνα να υιοθετήσει επιπλέον επώδυνα μέτρα είτε να οδηγηθεί στην πόρτα ενός Grexit. 

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o Β. Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση κατά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, όμως τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε». Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, ωστόσο οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη».

«Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε και τόνισε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε υπολογισμούς που δεν είναι αξιόπιστοι». Σε κάθε περίπτωση συμφώνησε πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα.

Για άλλη μία φορά, ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Τα κενά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εμμένοντας στην αδιάλλακτη και άκαμπτη στάση που τηρεί σταθερά κατά της Αθήνας. 


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου