Στείλτε νέα και μηνύματα

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΔΥΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ «ΚΑΠΝΟΣ»


ΔΥΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ «ΚΑΠΝΟΣ»

«L’ êtat, c’ est moi!» αναφωνούσε ο Λουδοβίκος XIV αλλά η φράση του δεν εμπόδισε τη γαλλική επανάσταση να στείλει τον Λουδοβίκο XVI στα σκουπίδια της ιστορίας. Υποχρεωμένοι και οι δυο να υπερασπίζονται ένα σύστημα καταδικασμένο από καιρό δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την πρόοδο της ιστορίας.

Τα φέουδα των συνδικαλιστικών παρατάξεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, σφυρίζουν το ίδιο αδιάφορα όπως και ο Λουδοβίκος. Έτσι η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας που συγκλήθηκε με τη συλλογή 60 υπογραφών, βαφτίστηκε «τακτική» γιατί κάποια στιγμή (πριν από μήνες) το ΔΣ είχε αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει μια συνέλευση.

Ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός (που προτάχθηκαν ως θέματα στη συνέλευση) ήταν μια τραγωδία χωρίς καν το ενδιαφέρον του αρχαιοελληνικού δράματος. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στα παρακάτω.

Ο πρόεδρος του σωματείου μας κάλεσε «να αγωνιστούμε, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε», κι όχι να αγωνιστούμε για να μην μας πάρουν τίποτα από όσα με αγώνες έχουν κατακτηθεί. Τόσο ο ίδιος όσο και η πράσινη παράταξή του συμφωνούν ότι πρέπει να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Όταν όμως ερωτάται, ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, δεν υπάρχει ούτε ένα ονοματεπώνυμο.

Το γεγονός ότι 60 συνάδελφοι και συναδέλφισες υπέγραψαν ένα κείμενο που ζητούσε (σύμφωνα με το καταστατικό) να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητηθούν τα εκρηκτικά προβλήματα και το μέλλον των κινητοποιήσεών μας, για τον πρόεδρο του σωματείου μας η συγκέντρωση υπογραφών ήταν άνευ ουσίας με το επιχείρημα ότι «αν μιλούσε σε όλους τους υπογράφοντες, οι περισσότεροι θα έπαιρναν πίσω την υπογραφή τους!!».

Η απόλυτη περιφρόνηση του ΔΣ προς όλους τους συναδέλφους που είτε υπέγραψαν είτε παραβρέθηκαν στη συνέλευση, είναι η σημερινή εκδοχή του επίσημου αστικοποιημένου συνδικαλισμού που διατηρεί περισσότερους δεσμούς με την εξουσία, παρά με εμάς τους εργαζόμενους που τους έχουμε εκλέξει για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας. Ο συνδικαλισμός των φέουδων δεν είναι άγνωστος σε όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες προέρχονται από τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Τελικά στη συνέλευση κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα προς ψήφιση. Όμως, ο εκλεγείς από τη συνέλευση πρόεδρος, δεν τα υπέβαλε στη συνέλευση για ψήφιση με το αιτιολογικό ότι «αυτά είναι πολύ σοβαρά για να αποφασιστούν από το σώμα της συνέλευσης». Η καταστατική διάταξη ότι ανώτατο όργανο του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση προφανώς δεν υφίσταται.



Το γεγονός ότι το προεδρείο της συνέλευσης την «κοπάνησε» από τη συνέλευση και δεν έβαλε σε ψηφοφορία τα ψηφίσματα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως είναι άλλο: Ότι οι εργαζόμενοι βλέποντας την αποχώρηση του προεδρείου, αποχώρησαν κι αυτοί νομίζοντας ότι η συνέλευση έληξε. Αυτή η «εκπαίδευση περί συνδικαλισμού» που έχουν υποστεί χρόνια οι εργαζόμενοι με τους ατέλειωτους προεδρικούς μονολόγους, είναι η σημερινή ιστορική αδράνεια που εμποδίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια σε μια κυβέρνηση που με διατάγματα και νόμους παίρνει πίσω έναν αιώνα εργατικών κατακτήσεων.

«Είμαστε μια οικογένεια», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου μας επαναλαμβάνοντας τη φράση διάσημου ηθοποιού. Σ΄ αυτή την οικογένεια των εργαζομένων του ΙΚΑ, ο πρόεδρος και η πράσινη παράταξή του, ζητά επίμονα να του πούμε ποιοι είμαστε.

Εμείς σίγουρα δεν είμαστε διχασμένες προσωπικότητες: Το πρωί να κατακεραυνώνουμε τα οικονομικά μέτρα και το απόγευμα να χειροκροτούμε όλους τους υπουργούς που κατά περιόδους παρελαύνουν στο Βόλο και έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο καταστροφής της ζωής μας.

Απ’ αυτή την άποψη οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισες δεν χρειάζεται να αναρωτιούνται για τις προθέσεις μας. Ό,τι λέμε το εννοούμε, ό,τι πιστεύουμε το λέμε δημόσια και ανοικτά και το κυριότερο, για ό,τι δεσμευόμαστε το κάνουμε πράξη μπαίνοντας στη πρώτη γραμμή.

Το ότι η στάση μας ξενίζει είναι γεγονός αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στη σπανιότητά της.


Γιάννης Χατζηγιάννης

Εργαζόμενος στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

21-6-2010

ΥΣ: Eπισυνάπτεται το κείμενο υπογραφών (με 60 υπογραφές) που κατατέθηκε στο ΔΣ για να γίνει η συνέλευση και τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν στη συνέλευση κι έγιναν «καπνός» μαζί με το προεδρείο.

Το καταστατικό προβλέπει ετήσιες τακτικές συνελεύσεις κι αυτή είναι η πρώτη που γίνεται από την εκλογή του ΔΣ (Μάρτιος 2008). Η θητεία του ΔΣ είναι τριετής και λήγει το Μάρτιο του 2011.


ΠΡΟΣ: ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ



Οι υπογράφοντες εργαζόμενοι/ες διοικητικοί υπάλληλοι των καταστημάτων στο ΙΚΑ Μαγνησίας και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Διοικητικών Υπαλλήλων, ζητάμε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό μας άρθρα.


Σκοπός της συνέλευσης είναι η εκτενής συζήτηση σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν θανάσιμα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να αναλάβει ο Σύλλογός μας για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης επίθεσης και τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων από τη γενική μας συνέλευση, έτσι ώστε το σύνθημα του Συλλόγου μας και της ΑΔΕΔΥ «δεν θα πληρώσουμε εμείς τη κρίση» να μη μείνει στα λόγια, όπως επιχειρείται μέσω μεμονωμένων απεργιακών κινητοποιήσεων χωρίς στόχους και προοπτικές.


Επίσης καλούμε το ΔΣ να ορίσει ως ώρα και ημέρα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, εργάσιμη ημέρα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν όλοι να προσέλθουν χωρίς κανένα κώλυμα.

13 MAH 2010
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ IKA (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ) Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Η ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας στη σημερινή της συνέλευση εγκρίνει την παρακάτω απόφαση:


Η οικονομική χρεοκοπία του κράτους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία όλων των εργαζομένων, οι οποίοι δεν ευθύνονται για το συσσωρευμένο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα μέτρα της κυβέρνησης χρεοκοπούν τους εργαζόμενους για να διασωθούν οι υπαίτιοι της κρίσης, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες μαζί με ένα διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό.
Όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας στρέφονται εναντίον του εργαζόμενου πληθυσμού, αφαιρούν το σύνολο των εργατικών κατακτήσεων που έχουν κερδηθεί με αγώνες από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Σήμερα δεν τίθεται σε κίνδυνο ένα τμήμα του μισθού μας αλλά μας κλέβουν ολόκληρη τη ζωή.
Το σύνθημα της ΑΔΕΔΥ «να πληρώσουν τη κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν» είναι απαίτηση των εργαζομένων και όχι έκκληση προς κυβερνητικά επιτελεία. Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των κλεμμένων και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη φυλακή.
Η επιστροφή των κλεμμένων δεν επιλύει το ζήτημα του χρέους. Οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν το χρέος που έχουν δημιουργήσει άλλοι κι ευθύνονται αποκλειστικά γι αυτό.
Η σημερινή κατάσταση βρίσκει το συνδικαλιστικό μας κίνημα και την Ομοσπονδία μας σε κατάσταση αμηχανίας και απάθειας. Η αντίδραση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και των πρωτοβάθμιων συλλόγων μας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Οι 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και τα πανελλαδικά ή τοπικά συλλαλητήρια αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και οδηγούν σε «αγωνιστικό θάνατο», καθώς δεν υπάρχει η θέληση για μια μετωπική σύγκρουση με το οποιοδήποτε κυβερνητικό επιτελείο και την τρόικα. Η στάση αναμονής οδηγεί σε μεγαλύτερη εξατομίκευση και ηττοπάθεια, σε αναζήτηση σωτήρων, ενώ το μέλλον μας είναι η Αργεντινή, η Λετονία, η Ουγγαρία. Σήμερα, η ατομική μας σωτηρία εξαρτάται από τις συλλογικές μας αποφάσεις και αγώνες.
Το σημερινό πρόβλημα είναι κοινωνικό και πολιτικό και απαιτεί τη μαζική και διαρκείας κινητοποίηση των εργαζομένων. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκαμψίες παραδοσιακών συνδικαλιστικών ηγεσιών που απαντούν αόριστα στα προβλήματα και παίζουν το ρόλο μιας βαλβίδας σε μια χύτρα που βράζει από οργή.
Οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες προσδεδεμένες στα κόμματα που κυβέρνησαν, αδυνατούν να οργανώσουν τον αγώνα που απαιτείται στις σημερινές συνθήκες κρίσης και κρατικής χρεοκοπίας. Παράλληλα, έχει γίνει φανερό ότι κανένας κλάδος ή φορέας, ακόμα κι αν έχει το πιο προχωρημένο σχέδιο ή διάθεση αγώνα δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μόνος του, που σημαίνει απαραίτητα το συντονισμό όλων των εργαζομένων κάτω από ένα κοινό σχέδιο μάχης και αγώνα διαρκείας.
Η ΓΣ εκλέγει 5μελή επιτροπή αγώνα, ανακλητή ανάμεσα σε δυο γενικές συνελεύσεις, υπόλογη στο σώμα της ΓΣ και αναθέτει σε αυτήν τα παρακάτω καθήκοντα:
α) Να κοινοποιήσει μαζί με το Δ.Σ. τη παρούσα απόφαση ιδοχείρως στην ΠΟΣΕ ΙΚΑ και να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σε αυτήν για την παράλυση της. Επίσης, να ζητήσει τη σύγκληση ενός διευρυμένου ΓΣ της ΠΟΣΕ ΙΚΑ με παρουσία όλων των ΔΣ των Συλλόγων και των επιτροπών αγώνα ΙΚΑ ανά την Ελλάδα.

β) Να προωθήσει το αίτημα του οριζόντιου συντονισμού σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΙΚΑ και να απευθυνθεί για τον ίδιο σκοπό σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο νομό μας.

γ) Να προετοιμάσει μαζί με το Δ.Σ. τους όρους για απεργία γενική και διαρκείας για να πληρώσουν τη κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, εκπονώντας ένα σχέδιο μάχης που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

δ) Σε συνεργασία με το ΔΣ να οργανώνει τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.



Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ) Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Η ΓΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας στη σημερινή της συνέλευση εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:


Η εκχώρηση των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρείες διοδίων έχει δημιουργήσει μια επιπλέον αφαίμαξη στο εισόδημα των εργαζομένων, με δραματικές αυξήσεις στις τιμές αλλά και τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων κατά μήκος του εθνικού δικτύου.
Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσιο αγαθό και γι αυτό ζητούμε ελεύθερους δρόμους για όλους, δρόμους που έχουν πληρωθεί πολλαπλώς από τους έλληνες φορολογούμενους.
Η ΓΣ συντάσσεται με το κίνημα κατά των διοδίων και καλεί όλους τους/τις εργαζόμενους/νες στο ΙΚΑ να μην πληρώνουν τα ληστρικά διόδια στις ιδιωτικές εταιρείες.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, την Ομοσπονδία, την ΑΔΕΔΥ και τον τύπο.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου