Στείλτε νέα και μηνύματα

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011 : Νέο “μαχαίρι” στις δαπάνες


Προϋπολογισμός 2011 :Νέο “μαχαίρι” στις δαπάνες
απο την ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 2011 ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ 2012

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει πλέον η “αναδιάρθρωση” του Μνημονίου, δηλαδή η πλήρης αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ του ύψους των εσόδων που πρέπει να εισπράξει η κυβέρνηση και του ύψους των δαπανών που πρέπει να περικόψει το 2011.

Αντίθετα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο για το επόμενο έτος, η εξοικονόμηση των 9,1 δισ. ευρώ δεν θα προέλθει βασικά από την αύξηση των εσόδων, αλλά από τη μείωση των δαπανών.

Συγκεκριμένα η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να μεταφέρει τα μέτρα που αφορούν την περικοπή δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 2012 στο 2011.

Τα μέτρα αυτά είναι:

* “Πάγωμα” των προσλήψεων στο δημόσιο με στόχο την εξοικονόμηση πολύ πάνω από 600 εκ. ευρώ.
* Περικοπή όλων των επιδομάτων του ΟΑΕΔ -πλην των επιδομάτων ανεργίας, (500 εκ. ευρώ), της κρατική χρηματόδοτησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (500 εκ. ευρώ), των πληρωμών προς τις δημόσιες επιχειρήσεις (800 εκ. ευρώ) και των δημόσιων επενδύσεων (1 δισ. ευρώ).

Για την εκτέλεση αυτού του by pass, το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως αρτηρία μια ρήτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου που αφορά το γ' τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με την οποία “το διοικητικό κόστος πρέπει να μειωθεί κατά 20% σε σύγκριση με το 2008”.

Στο διοικητικό κόστος περιλαμβάνεται κάθε δαπάνη της κυβέρνησης για μισθούς, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα.

Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει κατά γράμμα αυτή τη ρήτρα τότε η μείωση σε μισθούς-συντάξεις δεν πρόκειται να αρκεστεί σε καμία περίπτωση μόνο σε 1,4%, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011.

Οι δραματικές μειώσεις που ετοιμάζει άμεσα η κυβέρνηση στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ είναι μόνο η αρχή καθώς το παράδειγμά τους θα κληθούν να ακολουθήσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πολύ σύντομα.

Πίσω από αυτό το by pass βρίσκεται η δραματική υστέρηση των εσόδων το 2010, αλλά και το γεγονός ότι από τα έσοδα, κυρίως, προσδοκά η κυβέρνηση να πετύχει το στόχο του ελλείμματος το 2011.

Χωρίς αυτό το μαξιλάρι-γίγας από την πλευρά των δαπανών δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η μείωση του ελλείμματος κατά 1% το 2011, αλλά και η αποπληρωμή των τόκων και των τοκοχρεολυσίων, στην οποία κατευθύνεται το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν τον επόμενο έτος.

Διακινδύνευση της αποπληρωμής παλιότερων τόκων-τοκοχρεωλυσίων σε συνθήκες που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα την παράταση αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ επιτάχυνε τις διαδικασίες του επίσημου χρεοστασίου της Ελλάδας.

Μ΄ άλλα λόγια η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή από το να συγκρουστεί μέχρις εσχάτων ξανά με τους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως με εκείνους των ΔΕΚΟ.

Η άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ για τους “υπέρογκους μισθούς” των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ δεν πρέπει να περάσει. Όλη η εργατική τάξη πρέπει να σταθεί άμεσα και με κάθε τρόπο στο πλευρό τους και ενάντια στην αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων που στόχο έχει το ξεπούλημα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου