Στείλτε νέα και μηνύματα

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

213 εκατομμύρια άνεργοι σε όλο τον κόσμο

Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 09:11

"Η απασχόληση δεν θα επανέλθει πριν το 2015 στα προ κρίσης επίπεδα, διεθνώς, εάν παραταθούν οι πολιτικές της λιτότητας, που ούτως ή άλλως πυροδοτούν την κοινωνική αναστάτωση", τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) από τη Γενεύη στην ετήσια έκθεσή του.

Προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα η απασχόληση, θα πρέπει να βρουν δουλειά 22 εκατομμύρια άνθρωποι, έως το 2015, δηλαδή στις ανεπτυγμένες οικονομίες 14 εκατομ. και στις αναπτυσσόμενες 8 εκατομ. άνθρωποι, τόνισε επίσης ο ΔΟΕ.

Σε πολλά κράτη συσσωρεύονται 'νέφη' τώρα (η "υψηλή ανεργία"), αν και κάποιες ασιατικές και λατινοαμερικανικές οικονομίες αναπτύσσονται έντονα, συνοψίζεται στην έκθεση, που υπογράφεται από τον κ. Ρέϊμον Τόρες.

Φέτος, σε όλον τον πλανήτη, 213 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, γράφει η έκθεση. Η κρίση κατέστησε άνεργους σχεδόν 35 εκατομμύρια ανθρώπους (συνήθως για περισσότερο κι από ένα έτος, ιδίως τους νέους), "κάτι που γενικώς αναμοχλεύει την κοινωνική ένταση", αναφέρεται.

Περίπου σε 60 κράτη, το βιοτικό επίπεδο πέρυσι ήταν, σύμφωνα με πλειοψηφία ερωτηθέντων, "το ίδιο με αυτό προ τριετίας", ενώ "αυξήθηκε θεαματικά ο αριθμός εκείνων που δεν τούς αρέσει η εργασία τους", υπογραμμίζεται.

Αυτή η δυσοίωνη κατάσταση, αντανακλάται και στα αποθέματα σε ευρώ διαπλανητικώς, που υποχωρούν πλέον μόνον στο 26,5% του συνόλου, ενώ τα δολαριακά συμποσούνται μόνον στο 29% του συνόλου, στα 140 κράτη που έδωσαν τα στοιχεία στο ΔΝΤ.

Τέλος, τα προτεινόμενα 'φάρμακα' γι' αυτές τις καταστάσεις--κατά τον ΔΟΕ-- είναι : η εκπαίδευση των νέων κι η προστασία των 'ευάλωτων' ομάδων ως προς την ανεργία. Επίσης, μία καλύτερη σχέση μισθού-παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Ακόμα, η διοχέτευση της αποταμίευσης, όπου υπάρχει, στις παραγωγικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου