Στείλτε νέα και μηνύματα

Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαστήριο της Λιλ ακύρωσε απόφαση απέλασης επτά Ρομά


Δικαστήριο της Λιλ ακύρωσε απόφαση απέλασης επτά Ρομά
Η απόφαση αποτελεί την πρώτη επίσημη άρνηση στην αμφιλεγόμενη πολιτική του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για διάλυση των καταυλισμών των Ρομά

Δικαστήριο της νότιας γαλλικής πόλης Λιλ ακύρωσε τη διαταγή απέλασης επτά πολιτών Ρομά που την περασμένη εβδομάδα εκδιώχθηκαν από ένα κομμάτι γης που είχαν καταλάβει παρανόμως, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

Η απόφαση αποτελεί την πρώτη επίσημη άρνηση στην αμφιλεγόμενη πολιτική του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για διάλυση των καταυλισμών των Ρομά και την απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Στην απόφασή του το δικαστήριο απέρριψε το λόγο που δόθηκε από την περιφερειακή εισαγγελία, ότι η παράνομη κατοχή γης αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η παράνομη παρουσία των Ρομά στη γη αυτή "δεν συνιστά από μόνη της μια σοβαρά μεγάλη απειλή για τα θεμελιώδη συμφέροντα της κοινωνίας και κατ' επέκταση δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη", αποφάσισε το δικαστήριο.

Την Παρασκευή, στην πρώτη εξέταση της υπόθεσης, η περιφερειακή εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η παράνομη κατοχή κομματιού γης από τους Ρομά είναι ανθυγιεινή αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως επιχείρημα.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν η απόφαση του δικαστηρίου της Λιλ θα έχει επίδραση και σε άλλους Ρομά που απειλούνται με απέλαση ή είναι μια απόφαση που οδηγεί σε πλήρη αποτυχία την πολιτική του κ. Σαρκοζί, μια πολιτική που ήδη δέχεται επικρίσεις και από πολλά μέλη της ίδιας της κυβέρνησής του.
πηγη: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου