Στείλτε νέα και μηνύματα

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ: Eurobank: Φιλί ζωής από το κράτος με 7,77 δις.!


Eurobank: Φιλί ζωής από το κράτος με 7,77 δις.! Μπορεί η Eurobank να πέρασε με καλές επιδόσεις τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών, που επικεντρώθηκαν στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά το α’ εξάμηνο η τράπεζα του Ομίλου Λάτση έδωσε πραγματική «μάχη» για να υπερασπισθεί τη ρευστότητά της και κατάφερε να την κερδίσει λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος από το κρατικό πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων δανεισμού, εκδίδοντας τίτλους αξίας 7,77 δις. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου.
Η Eurobank πληρώνει εν μέσω της κρίσης τη μεγάλη εξάρτησή της από τη διατραπεζική αγορά, που στις καλές εποχές αποτελούσε πηγή ενίσχυσης της κερδοφορίας της, αλλά μετά το «κλείσιμο της πόρτας» στις ελληνικές τράπεζες έχει μετατραπεί σε πηγή συνεχών και ισχυρών πονοκεφάλων για τη διοίκηση της τράπεζας.
Το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η τράπεζα, η «αιμορραγία» καταθέσεων έφθασε το 7,5% και αυτές συρρικνώθηκαν στα 43,5 δις. ευρώ. Έτσι, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, από τους σημαντικότερους σε μια δύσκολη περίοδο για τη ρευστότητα των τραπεζών, διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε 130%, ενώ στις θυγατρικές της Ανατολικής Ευρώπης είναι ακόμη υψηλότερος, στο 149%.


Η πρακτική της τιτλοποίησης στοιχείων ενεργητικού, με την οποία η Eurobank κατά κόρον αντλούσε ρευστότητα στο παρελθόν, μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για την τράπεζα το δύσκολο α’ εξάμηνο του 2010, προκαλώντας σοβαρή πίεση στη ρευστότητα, που τελικά με την προσφυγή στην..αγκάλη του υπουργείου Οικονομικών έγινε δυνατό να αντιμετωπισθεί.


Επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του Bn, αλλά και αναφορές σε διεθνείς εφημερίδες κύρους, όπως οι Financial Times, οι οικονομικές καταστάσεις της Eurobank αναφέρουν ότι το α’ εξάμηνο «έσκασαν» ουκ ολίγες «σειρές» τίτλων που είχε εκδώσει η τράπεζα, τους οποίους υποχρεώθηκε να αποπληρώσει, με αποτέλεσμα να υποστεί μια συνολική «αφαίμαξη» ρευστότητας ύψους 6,223 δις. ευρώ!


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων, ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν δύο πολύ δύσκολοι μήνες για την Eurobank, ιδιαίτερα μετά και τις μαζικές υποβαθμίσεις τίτλων ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολογήσεων, καθώς:


n Το Μάιο του 2010, η Τράπεζα αποπλήρωσε ομολόγα από τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους ? 846 εκατ., που είχαν εκδοθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού Themeleion V Mortgage Finance PLC το Φεβρουάριο του 2008.


n Το Μάιο του 2010, η Τράπεζα προχώρησε σε μερική αποπληρωμή ομολόγων από τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών Σειρά Α και Σειρά Β ύψους ? 713 εκατ., που είχαν εκδοθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού Karta 2005-1 Plc τον Ιούλιο του 2005.


n Τον Ιούνιο του 2010, η Τράπεζα αποπλήρωσε ομόλογα από τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους ? 1.664 εκατ., που είχαν εκδοθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού Themeleion VI Mortgage Finance PLC το Νοέμβριο του 2008.


n Τον Ιούνιο του 2010, η Τράπεζα αποπλήρωσε ομόλογα από την πρώτη τιτλοποίηση απαιτήσεων από λογαριασμούς υπεραναλήψεων ύψους ? 3.000 εκατ., που είχαν εκδοθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού Anaptyxi SME II 2009-1 PLC το Φεβρουάριο του 2009.


Οι «τρύπες» που άνοιξαν στον ισολογισμό της Eurobank από τις αποπληρωμές τιτλοποιήσεων καλύφθηκαν και με το παραπάνω με την ευγενή χορηγία του Ελληνικού Δημοσίου. Αντλώντας το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών εγγυήσεων που χορηγήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες το δύσκολο α’ εξάμηνο του έτους, η Eurobank εξέδωσε ομόλογα αξίας 7,77 δις. ευρώ, τους οποίους τοποθέτησε σε θυγατρικές της και τους αξιοποίησε για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Τον Αύγουστο, η τράπεζα προχώρησε σε επαναγορά αυτών των τίτλων από τις θυγατρικές της.


Πρέπει να σημειωθεί, ότι η Eurobank έχει αντλήσει και ένα μεγάλο μερίδιο ενισχύσεων από το σκέλος των κρατικών ενισχύσεων κεφαλαιακής επάρκειας (950 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών ενισχύσεων αυτής της κατηγορίας που έχουν χορηγηθεί σε ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά, δηλαδή, η τράπεζα χρωστά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της σταθερότητα στις κρατικές ενισχύσεις.


Ένα πρόβλημα που καλείται πλέον να διαχειρισθεί η διοίκηση της τράπεζας, όμως, είναι η μεγάλη της εξάρτηση από τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς με οδηγίες της Κομισιόν, όπως έχει αποκαλύψει το Bn, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε πρόσφατα με απόφασή του «πλαφόν» στο ύψος των κρατικών εγγυήσεων, πέραν του οποίου οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας στις Βρυξέλλες, για να αποδεικνύουν ότι μπορούν να «σταθούν στα πόδια τους» στο μέλλον, αν χαθούν οι κρατικές εγγυήσεις.


Το «πλαφόν» αυτό έχει προσδιορισθεί σε 5% των συνολικών υποχρεώσεων κάθε τράπεζας και ο σχετικός έλεγχος θα γίνει με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου, η Eurobank είχε ήδη υπερβεί το όριο, καθώς αντιστοιχούσαν στο 9,6% των συνολικών υποχρεώσεων (συνολικές υποχρεώσεις 80,854 δις. ευρώ, εγγυήσεις 7,77 δις. ευρώ). Έτσι, η διοίκηση της τράπεζας καλείται τώρα να «διορθώσει» πολύ γρήγορα αυτή τη σχέση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα περάσει την όχι ιδιαίτερα τιμητική για μια τράπεζα προβλεπόμενη διαδικασία της υποβολής έκθεσης βιωσιμότητας.

απο το Stopcartel

πηγη gorilaki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου