Στείλτε νέα και μηνύματα

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλεισαν τα "Ελληνικά Γράμματα"


Κρημνιώτη Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/09/2010
Η ΑΥΓΗ

Το πρώτο λουκέτο στον εκδοτικό χώρο και μάλιστα με άμεσο αντίκτυπο στον χώρο των ΜΜΕ, μπήκε χθες επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο βιβλίο. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος "Ελληνικά Γράμματα" που από το 2006 ανήκει στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη έκλεισε χθες μετά από μισόν και πλέον αιώνα διαδρομής στη βιβλιοπαραγωγή. Η είδηση πάντως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία αφού από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού είχε ανακοινωθεί στους 96 εργαζομένους ότι αναστέλλεται η φθινοπωρινή παραγωγή και παράλληλα θα γίνουν όλες οι προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Χθες ωστόσο ανακοινώθηκε επίσημα στους εργαζόμενους ότι μετά τις 15 του μηνός διακόπτεται οριστικά η λειτουργία του εκδοτικού οίκου και ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης.

Τα "Ελληνικά Γράμματα" ιδρύθηκαν το 1957 από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου με κύρια επιδίωξη την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας που απευθυνόταν στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο της Ελλάδας. Στην ίδια αντίληψη κινήθηκε και ο γιος του ιδρυτή, Παύλος Παπαχριστοφίλου επεκτείνοντας τον εκδοτικό οίκο και σε άλλους γνωσιακούς τομείς. Το 2001 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη απέκτησε το 51% του εκδοτικού οίκου και τον Μάρτιο του 2007 το 100%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο του Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ τα "Ελληνικά Γράμματα" εμφανίζονται ως ζημιογόνα επιχείρηση. Ενδεικτικά το 2006 οι ζημιές ανέρχονται στις 664 χιλιάδες ευρώ, το 2007 στα 4.291 εκατ. ευρώ, το 2008 στα 2.313 εκατ. ευρώ και το 2009 στο 1.672 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βιβλιονέτ, τα Ελληνικά Γράμματα συγκαταλέγονται μέσα στους δέκα πρώτους σε παραγωγή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, με ετήσια παραγωγή 423 τίτλους το 2006, 248 τίτλους το 2007, 180 τίτλους το 2008 και 165 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το 2009.

Το απευκταίο στον χώρο του βιβλίου δυστυχώς εσυνέβη. Ουδείς πλέον είναι σε θέση να προβλέψει τυχών αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στο εκδοτικό τοπίο το κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους και μακροβιότερους εκδοτικούς οίκους. Οι άμεσα πληγέντες πάντως είναι οι 96 εργαζόμενοι που προστίθενται πλέον στις λίστες των ανέργων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των "Ελληνικών Γραμμάτων" Δημήτρης Πουλόπουλος "ως εργαζόμενοι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας, διεκδικώντας στην παρούσα δύσκολη κατάσταση όσα παραπάνω μπορούμε. Ζητάμε αποζημιώσεις πάνω από τον νόμο για όσους συναδέλφους κρίνεται κοινωνικά αναγκαίο, όπως π.χ αυτούς που έχουν δύο ή παραπάνω παιδιά. Θα προσπαθήσουμε επίσης να διασφαλίσουμε την επιβίωση του βιβλίου ως κοινωνικού αγαθού στην ελληνική κοινωνία. Το Σωματείο μας θα ζητήσει να του παραχωρηθεί αριθμός βιβλίων που αυτό κρίνει ότι αντιστοιχούν στο να μην εξαφανιστούν βιβλία αναγκαία για την ελληνική κοινωνία. Αυτά τα βιβλία το Σωματείο θα τα διαχειριστεί με βάση δύο άξονες. Πρώτον για τη μεγαλύτερη κάλυψη των άμεσων αναγκών των απολυμένων συναδέλφων και δεύτερον προκειμένου να διατεθούν στην αγορά βιβλία τα οποία έχει ανάγκη το σύνολο της κοινωνίας αντί να πολτοποιηθούν. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε σύμμαχο και συμπαραστάτη σωματεία, οργανώσεις, φορείς και την ελληνική κοινωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου