Στείλτε νέα και μηνύματα

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα κατρακύλα για την ελληνική ανταγωνιστικότητα


Σύμφωνα με το World Economic Forum
Νέα κατρακύλα για την ελληνική ανταγωνιστικότητα
απο την Ελευθεροτυπια
Υποχωρήσαμε στην 83η θέση της λίστας από την 71η θέση που κατείχαμε πέρυσι

Στην 83η θέση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας έπεσε το 2010 η Ελλάδα σύμφωνα με τον κατάλογο του World Economic Forum. Το 2009, η χώρα κατείχε την 71η θέση κάτι που σημαίνει ότι χάθηκαν 12 θέσεις σε ένα έτος. Για το 2010 βρίσκεται στην τελευταία θέση από τα 27 μέλη της Ε.Ε. ενώ καταλαμβάνει χαμηλότερη θέση ακόμη και από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Σρι Λάνκα και το Καζακστάν.

Η έκθεση του WEF κάνει λόγο για επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας το οποίο σε συνδυασμό με την φτωχή λειτουργία των θεσμών και την χαμηλή ικανότητα της αγοράς οδήγησαν στην υποχώρηση κατά 12 θέσεις.

Η βαθμολογία των κρατών μελών σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες. Στους θεσμούς (84η θέση για την Ελλάδα), τις υποδομές (42 θέση), το μακροοικονομικό περιβάλλον (123η θέση) και την υγεία και βασική εκπαίδευση (40η θέση), σε σύνολο 139 χωρών.

Στους υπόλοιπους τομείς, οι οποίοι αναφέρεται πως λειτουργούν ενισχυτικά στην απόδοση της κάθε χώρας, η Ελλάδα είναι 42η στην ανώτερη εκπαίδευση, 94η στην απόδοση της αγοράς, 93η στην ανάπτυξη των αγορών χρήματος, 46η στην τεχνολογική ετοιμότητα, 39η στο μέγεθος της αγοράς, 74η στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 79η στην καινοτομία.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η Σουηδία κατέχει την δεύτερη θέση, από 4η το 2009. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση επιλέγοντας το σύνδεσμο, από τη στήλη δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου