Στείλτε νέα και μηνύματα

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μυστικά της «επένδυσης» σε φωτοβολταϊκές μονάδες


Τα μυστικά της «επένδυσης» σε φωτοβολταϊκές μονάδες

Ξεκίνησαν από την 1η του Σεπτέμβρη οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τους τελευταίους τρείς μήνες οργανώθηκαν διάφορα «σεμινάρια» (από συνεταιρισμούς, τράπεζες κλπ) με σκοπό την ενημέρωση του «επενδυτικού κοινού» που στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες, για τα «οφέλη» που θα αποκομίσει όποιος προχωρήσει σε αυτή την «πράσινη» επένδυση. Δυστυχώς κανείς από όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο κερδοφόρα μπορεί να αποβεί μια τέτοια επενδυτική κίνηση, δεν έχει αναφέρει τίποτα για τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτό.

1) Ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής των “ΠΑΝΕΛ” χάνουν κάθε χρόνο 1% εως 5%, δηλαδή χάνουν σε απόδοση στα 10 χρόνια απόσβεσης τους μέχρι και 50%, που σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν προκειμένου να είναι συμφέρουσα η επένδυση (όλα αυτά ανεξάρτητα από ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών, πχ. χαλαζόπτωση).
2) Υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι αγρότες και τα χωράφια τους όταν ο δανεισμός από τις τράπεζες γίνει με προσημείωση των χωραφιών.
3) Κάθε εξάμηνο η ΔΕΗ ανακοινώνει νέες τιμές αγοράς της κιλοβατώρας και μέχρι τώρα είναι πάντα σε πτώση, που αν συνεχίσει δε θα συμφέρει κανένα μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο, γιατί το συμβόλαιο που υπογράφει με την ΔΕΗ είναι για 20 χρόνια.
4) Η ΔΕΗ δεν εξασφαλίζει την πλήρη απορρόφηση της παραγωγής.
5) Ζητούν από τους αγρότες να «σπείρουν» φωτοβολταϊκά στη θέση των κηπευτικών ή στη θέση οπωροφόρων δέντρων ή ελαιόδεντρων, αδιαφορώντας επίσης για την καταστροφή που θα έχει μια τέτοια αντικατάσταση. Το τελευταίο δεν ακούγεται και πολύ πράσινο!!!

Ζητούν λοιπόν από τους αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους να πάρουν δάνεια πολλών χιλιάδων ευρώ από τις τράπεζες, αφού όπως λένε η ΔΕΗ τους εξασφαλίζει μια πολύ καλή τιμή αγοράς για κάθε κιλοβατώρα που θα της πωλούν και άρα η επένδυση θα έχει πολύ γρήγορη απόσβεση και σύντομα το αγροτικό εισόδημα θα «αυξηθεί» (αφού πρώτα κάποιοι που φυγουράρουν στα ψηφοδέλτια των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με τους αγροτοπατέρες των ΕΑΣ, συμβάλανε να μειωθεί το εισόδημα με την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα).

Οι αγρότες, απελπισμένοι αφού βλέπουν ότι η παραγωγή τους μένει στα χέρια, ότι οι αποζημιώσεις λιγοστεύουν και γίνονται ιδιωτική ασφάλιση, ότι η ΔΩΔΩΝΗ έχει πωλητήριο, τρέχουν και κάνουν ουρές για το νέο “νερό του Καματερού”. Μήπως όμως θα γίνουν τα φωτοβολταϊκά η ίδια και μεγαλύτερη απάτη όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια οι ενεργειακές καλλιέργειες? Τότε και πάλι εξαπατημένοι από τη ΝΔ αυτή τη φορά έτρεχαν οι αγρότες να ξεριζώσουν το βιος τους και να πετάξουν τις σοδειές τους για τις ενεργειακές καλλιέργειες. Όχι μόνο δεν πήραν λεφτά αλλά οι τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν 200% την ίδια χρονιά.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η ΔΕΗ πουληθεί σε ιδιώτες; Οι νέοι αγοραστές θα συνεχίσουν να αγοράζουν την κιλοβατώρα με την ίδια τιμή; Τη στιγμή μάλιστα που θα την πωλούν πολύ παρακάτω στα νοικοκυριά όπως λένε! Ας διαβάσουμε τη σελίδα 21 του μνημονίου που βγήκε πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα. Το οποίο αναφέρει ρητά ότι μετά τον ΟΣΕ, η επόμενη ιδιωτικοποίηση δημόσιου οργανισμού θα είναι αυτή της ΔΕΗ. Ιδιωτικοποιήσεις(ΔΕΗ, ΔΩΔΩΝΗ, ΟΣΕ κ.τ.λ) τις οποίες πρέπει να τις αποτρέψουμε με τους αγώνες μας.
Τελικά για άλλη μια φορά οι μοναδικοί κερδισμένοι όλης αυτής της ιστορίας φαίνεται να είναι οι εταιρίες που πωλούν τα φωτοβολταϊκά, κάποιες μελετητικές εταιρίες-φούσκες, οι τοπικοί διαμεσολαβητές και φυσικά οι τσέπες των τραπεζιτών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να είναι μια επένδυση που θα λειτουργεί υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων. Πρέπει ο γνώμονας να είναι η προστασία του περιβάλλοντος με καθαρή ενέργεια και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων όπως είναι τώρα που για να γίνουν ανεμογεννήτριες καταστρέφονται δάση και οι κάτοικοι δεν παίρνουν ούτε κιλοβατώρα. Πρέπει τα φωτοβολταϊκά να τοποθετηθούν ΔΩΡΕΑΝ(σε μη παραγωγική γη) και η ενέργεια που θα παράγουν να είναι ΔΩΡΕΑΝ. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ προσβλέπει μόνο στα πεντακοσάρικα που δίνουν οι αγρότες για τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης σε λίγα χέρια και στην πλήρη υποταγή της αγροτικής παραγωγής στους νόμους της αγοράς.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!
πηγή : http://arpapreveza.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου