ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ στο κόκκινο, περικοπή δαπανών ακόμη και για άτομα με ειδικές ανάγκες, ρεκόρ κατασχέσεων και απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Σκηνές όχι από κάποια χώρα του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» την περίοδο των θεραπειών σοκ, αλλά από την ηγέτιδα οικονομική και στρατιωτική δύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της National Conference of State Legislatures, μιας διακομματικής ομάδας έρευνας, οι αμερικανικές πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με συνολικό έλλειμμα 83,9 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011, που άρχισε την 1η Ιουλίου. Τα δύο τρίτα των πολιτειών προβλέπουν ήδη συσσωρευμένο έλλειμμα 72 δισ. δολάρια για το 2012 και 23 πολιτείες προσδιορίζουν την «τρύπα» για το 2013 σε 64,3 δισ. δολάρια.
Ολες οι πολιτείες με εξαίρεση το Βέρμοντ πρέπει να προχωρήσουν σε ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, επιλέγοντας ως μέσο τη δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών και παροχών.
Ζητούν κονδύλια
Τουλάχιστον 25 πολιτείες επιζητούν πρόσθετα κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας (Medicaid) για τους φτωχούς.
Την ίδια στιγμή όμως στην Πενσιλβανία ο τοπικός κυβερνήτης προειδοποιεί ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα προκαλέσουν την απώλεια 10.000 με 20.000 θέσεων εργασίας, που αφορούν καθηγητές και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στη Βόρεια Καρολίνα, η τοπική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να περικόψει 50 εκατ. δολάρια που αφορούν το πρόγραμμα Medicaid, βάζοντας τέλος στις υπηρεσίες προς περίπου 20.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 50% των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.
Την πιο δραματική εικόνα παρουσιάζει η Καλιφόρνια, η οποία, αν ήταν ανεξάρτητο κράτος, θα ήταν η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο κυβερνήτης, γνωστός ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης, επιβάλλοντας στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της πολιτείας να δουλεύουν τρεις φορές τον μήνα χωρίς να πληρώνονται! Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, η ισχύς του οποίου είχε αρθεί την 1η Ιουλίου. Αφορά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους. Η πολιτεία πληρώνει μέσω «υποσχετικών», γνωστών ως IOU. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης που γίνεται χρήση αυτού του τύπου πληρωμής.
Η ανεργία, που σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται στο 9,5%, ξεπερνά το 10% σε πολλές πόλεις και πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Σικάγο, πρωτεύουσα άλλοτε του αμερικανικού μεταπολεμικού βιομηχανικού μπουμ. Εκατόν είκοσι οκτώ μητροπολιτικές περιοχές έχουν ποσοστά ανεργίας άνω του 10%, με την πόλη El Centro της Καλιφόρνιας να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό, 27,6%.
Οι κατασχέσεις σπιτιών αυξήθηκαν κατά 75% στις μητροπολιτικές περιοχές το πρώτο εξάμηνο του 2010, με την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα να συνεχίζουν να ηγούνται. Το Λας Βέγκας είναι η πόλη με τα υψηλότερα ποσοστά κατασχέσεων: ένα στα δεκαπέντε νοικοκυριά έχασε το σπίτι του...
Ανεργία
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Ροκφέλερ, ένας στους πέντε Αμερικανούς είχε μείωση κατά 25% ή και περισσότερο στο εισόδημά του το 2009. Η μείωση των θέσεων απασχόλησης είναι ορατή και στον αμερικανικό δημόσιο τομέα. Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των ατόμων που χαρακτηρίζονται κυβερνητικοί υπάλληλοι έχει αυξηθεί από 4,4% σε 5%. Ερευνα του National League of Cities και άλλων ινστιτούτων καταλήγει ότι περίπου 500.000 από τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης (8,6%) θα έχουν χάσει τη θέση τους μεταξύ 2009 και 2011.
Τροχοπέδη
Η κατάσταση στα δημοσιονομικά των αμερικανικών πολιτειών θεωρείται τροχοπέδη για βιώσιμη ανάκαμψη σε πανεθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο δείχνουν σαφή οπισθοχώρηση, με την ανάπτυξη στο 2,4% έναντι 3,7% του α' τριμήνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου