Στείλτε νέα και μηνύματα

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Κρίσιμος αγώνας προ των πυλών


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Κρίσιμος αγώνας προ των πυλών
πηγή: Πολιτικό Καφενείο
Η δήθεν απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, απαίτηση της ΕΕ από την εποχή της εισόδου στην ΟΝΕ, βάζει σε ολοκληρωτική σύγκρουση όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ανάπτυξη μιας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας σημαίνει αποκλειστικά διαμελισμό της ΔΕΗ στη καθετοποιημένη της δομή (παραγωγή, μεταφορά, διανομή).
Η κυβερνητική αναζήτηση ενός «ισοδύναμου αποτελέσματος» στις απαιτήσεις της τρόικας και του ντόπιων μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών, όποιο κι αν είναι αυτό, σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΕΗ.
Η είσοδος ιδιωτών στην ενέργεια βασίστηκε στην εγκληματική παρεμπόδιση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ, το καθορισμό προνομιακών τιμών ανά KW προς τους ιδιώτες, τη διάσπαση της καθετοποιημένης της λειτουργίας, με συνένοχους κυβερνήσεις, διοικήσεις και συνδικαλιστές που είχαν όραμα την καπιταλιστική ΕΕ.
Αν και η ΔΕΗ δημιουργήθηκε ως προϋπόθεση της καπιταλιστικής οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, διατηρώντας επί δεκαετίες το δημόσιο χαρακτήρα της, στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής καταστροφής, απεμπολείται ο δημόσιος χαρακτήρας για να βρει το χρηματιστηριακό κεφάλαιο επενδυτικούς διεξόδους εις βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης και της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Η πώληση ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ θα αυξήσει δραματικά τη τιμή του ρεύματος προς τους οικιακούς καταναλωτές και τους αγρότες με δραματικές συνέπειες στα λαϊκά εισοδήματα με παράλληλη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Η αύξηση της τιμής της KW είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια.. Έτσι αντί να καθορίζονται οι τιμές στη βάση ενός κεντρικού σχεδίου σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, ιδιώτες καπιταλιστές, με προστάτες κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ & ΕΕ, καθορίζουν τη πολιτική της ΔΕΗ!

Στο «απελευθερωμένο» καπιταλιστικό περιβάλλον, η μόνη λύση για τη ΔΕΗ με τη πιο φθηνή τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, είναι να αυξάνει τη τιμή του ρεύματος αν δεν θέλει να εγγράψει ζημιές, μεταβιβάζοντας έτσι το κόστος εισόδου των ιδιωτών στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Γι αυτό η ρύθμιση Μπιρμπίλη για φθηνό κοινωνικό ρεύμα με έκπτωση της τιμής «επί του αντίστοιχου ισχύοντος τιμολογίου» σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, αποτελεί κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της τιμής της οικιακής κατανάλωσης μπορεί να αυξηθεί από 40-100%!!.

Οι ιδιώτες καπιταλιστές επιδοτούνται για το κόστος κατασκευής των νέων μονάδων, επιδοτούνται στη τιμή του ρεύματος που πωλούν στη ΔΕΗ, η ΡΑΕ εγγυάται τις τιμές τους σε μια κατά τ΄ άλλα ανταγωνιστική αγορά και χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες με μόνη εγγύηση τη συμβολαιοποίηση με τη ΔΕΗ!

Παράλληλα, ιδιωτικές μονάδες αερίου, αιολικές και σχετικά πρόσφατα φωτοβολταϊκές μονάδες «χτίζονται» σε βουνά και αγροτικές εκτάσεις συρρικνώνοντας το μερίδιο της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα των ιδιωτικών εταιρειών για να μπορούν οι «πράσινοι επενδυτές» να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους σε ελάχιστο χρόνο και να διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία πάνω στη πλάτη των καταναλωτών.

Αυτή η ιδιότυπη απελευθέρωση, έχει εγκλωβίσει τη ΔΕΗ, οδηγώντας την σε αργό θάνατο. Η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και η δημοσιονομική κατάρρευση μετατρέπουν τον αργό σε αιφνίδιο θάνατο.

Το ΕΕΚ αντιτίθεται στην πώληση ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ και καλεί το εργατικό συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα να παλέψουμε για την εθνικοποίηση κάθε ενεργειακής μονάδας που πουλά ρεύμα, την ένταξή τους στο δίκτυο της ΔΕΗ, χωρίς καμιά αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και όχι των εγκάθετων διοικητών, οι οποίοι ροκανίζουν από τα μέσα τη ΔΕΗ, εφαρμόζοντας κοινοτικές οδηγίες και μνημόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να ενώσουν τη πάλη τους με όλα τα μαχόμενα στρώματα της εργατικής τάξης για την ανατροπή της κυβέρνησης. της τρόικα ΕΕ/ΔΝΤ/ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να συμμετάσχουν μαζικά με τα πανό τους και τα συνθήματά τους στην ανεξάρτητη ταξική πορεία στις 11 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που βάλανεουσιαστικά πλάτη στο Μνημόνιο περιορίζοντας το κίνημα σε 24ωρες απεργίες. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπογράφοντας την επαίσχυντη συμφωνία με τον ΣΕΒ σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ και της ΕΕ ξεπούλησε όχι μόνο την πάλη για αυξήσεις των μισθών πείνας αλλά και κάθε διεκδίκηση για την ζωή που μας λεηλατούν οι καπιτα-ληστές.

Το ΠΑΜΕ, από την μεριά του, αρνείται κάθε ενότητα στη δράση με τους άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται εκτός ΚΚΕ και προπαντός στα αριστερά του, ενώ υποτάσσει τα πάντα στις ψηφοθηρικές, πρωταρχικά επιδιώξεις του κομματικού του φορέα.

Το ΕΕΚ παλεύει για:

*Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλης της παροχής ενέργειας, επανενοποίηση της παραγωγής, του δικτύου μεταφοράς και της διανομής ενέργειας κάτω από εργατικό έλεγχο και εργατική διαχείριση.

*Αιρετό και ανακλητό διοικητικό συμβούλιο στη ΔΕΗ από τους εργαζόμενους στην ενέργεια. Εξίσωση αμοιβών όλων των μελών του ΔΣ σύμφωνα με το μισθολόγιο της ΔΕΗ. Να πεταχτούν έξω από το ΔΣ της ΔΕΗ οι εγκάθετοι διοικητές, οι παναγοπουλαίοι πράκτορες του μνημονίου, οι νεκροθάφτες της εργατικής τάξης.

*Αναστολή πληρωμών λογαριασμών ΔΕΗ για άνεργους, συνταξιούχους, χαμηλόμισθους. Τη κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές, οι υπεύθυνοι των 310 δις ευρώ χρέους.

*Αγώνας διαρκείας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα (ενέργεια, μεταφορές, νερό, βιομηχανικές μονάδες), την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, τη καταστροφή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη λεηλασία της ζωής μας. Μονομερής διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, έξοδος από ΟΝΕ και ΕΕ.

*Γενική Πολιτική Απεργία για την ανατροπή των πράσινων κυβερνητικών ενεργειακών ληστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, των επιστρατεύσεων, των επιτάξεων, της ανεργίας της ύφεσης.

*Μόνον η εργατική τάξη παίρνοντας στα χέρια της την εξουσία και τις τύχες της κοινωνίας μπορεί να δώσει την μοναδική διέξοδο από την επιδεινούμενη κρίση και το αδιέξοδο του χρεοκοπημένου καπιταλισμού: την μονομερή διαγραφή του χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την αναδιοργάνωση όλης της κοινωνίας πάνω σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις.

*Μαζική απάντηση στις 11 Σεπτέμβρη στην ανεξάρτητη ταξική πορεία στη ΔΕΘ με ανεξάρτητη προσυγκέντρωση στη Καμάρα ενάντια σε όλες τις γραφειοκρατίες( ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ αλλά και ΠΑΜΕ.

Με πρόγραμμα, ασυμβίβαστη επαναστατική οργάνωση και σχέδιο μαζικής δράσης μπορούμε να νικήσουμε!

6-8-2010
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
www.eek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου