Στείλτε νέα και μηνύματα

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΓΑΠ = «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα»


Η ευρεία περίληψη του άρθρου των “Financial Times” έχει ως εξής :

«Ο Παπανδρέου τηρεί τις υποσχέσεις του», γράφει η γερμανική έκδοση των FT

Θετικά είναι τα σχόλια της γερμανικής έκδοσης των Financial Times για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Με τίτλο «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», και υπότιτλο «η Ελλάδα έχει αυτό που λείπει από τη Γερμανία, έναν τολμηρό πολιτικό στην ηγεσία που προσπαθεί να εξυγιάνει το σύστημα», η εφημερίδα επαινεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως γράφει, «ο Παπανδρέου τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στο Eurogroup για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές. Συγκεκριμένα ο απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου και σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου τολμά και εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε ‘πεδίο δοκιμής’ για την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στην ‘επανενσωμάτωση’ της χώρας του στην οικονομική ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω μιας σε βάθος εξυγίανσης».
Σημειώνει ακόμη ότι «εάν τα καταφέρουν οι Έλληνες, τότε η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Επιπλέον η ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ και οι ομόλογοί της, θα πάρουν ένα μάθημα: η πολιτική μπορεί είναι μεγαλειώδης μόνον εάν οι εκπρόσωποί της τολμούν».
Συνεχίζοντας τα επαινετικά σχόλια ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Η Ελλάδα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Ναί, αλλά την Ευρώπη δεν την έσωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης που ενέκρινε για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση της Αθήνας να το πάρει και να μην κηρύξει πτώχευση. Διότι η πτώχευση θα ήταν πιο βολικός δρόμος από τις σημερινές δραστικές περικοπές. Και αυτό επειδή το 80% των πιστώσεων της Ελλάδας προέρχονται από το εξωτερικό επομένως οι Έλληνες θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν προχωρούσαν σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεν έπαιρναν το ευρω-πακέτο», ενώ για τον κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «φαίνεται να έχει κάτι από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων: εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή, έστω και αν φαίνονται όλα αδιέξοδα. Έτσι κατάφερε τους πρώτους έξι μήνες να υλοποιήσει τα τρία τέταρτα όσων υποσχέθηκε».
Ο σχολιαστής απαριθμεί τα ποσοστά μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τα δρακόντεια μέτρα περικοπών και καταλήγει: «Πιο σημαντική από την εξοικονόμηση είναι όμως η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα, να επιβάλλει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βουλιάζει σε μια βαθειά κρίση, λόγω των περικοπών. Γι’ αυτό οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν πώς θα καταφέρει όλα αυτά που έβαλε σαν στόχο.
Ο Παπανδρέου είναι πιστός στη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup. Τώρα πρέπει και το Eurogroup να μειώσει σημαντικά το επιτόκιο του 5% που είναι σήμερα, όπως απαιτούν ήδη οι Έλληνες, διαφορετικά σε τρία χρόνια θα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Είναι σίγουρο ότι ο Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου