Στείλτε νέα και μηνύματα

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται! Η Fed ανησυχεί για νέα ύφεση στις ΗΠΑ!


Η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται! Η Fed ανησυχεί για νέα ύφεση στις ΗΠΑ!
πηγή: Iskra

Η FED ,ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ, ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!

Την απόφασή της να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ωρίμανση εξασφαλισμένων με υποθήκες ομολόγων για την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την ανάκαμψη, ανακοίνωσε χτες η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί σαφή μεταστροφή της στρατηγικής του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, Μπεν Μπερνάνκι, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν σχεδίαζε τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα παράλληλα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σταθερά στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να τα κρατήσει στα χαμηλά αυτά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η Fed εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, σε σχέση με την περασμένη της συνεδρίαση στα τέλη Ιουνίου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ανάκαμψη παραγωγής και απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήν ες.

Και ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας είναι τουλάχιστον το ίδιο δραματική με αυτήν στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμμένει στην προκρούστεια μονεταριστική της πολιτική, η οποία κρατάει σε καταστάσεις στασιμότητας και επιβράδυνσης τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την ώρα η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα όφειλε να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων -με επιτόκια της τάξης του 1%, που είναι το επιτόκιο με το οποίο χρηματοδοτεί τις τράπεζες- ιδιαίτερα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να στηριχθούν στοιχειωδώς οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Αντί γι' αυτό η ΕΚΤ επιμένει με θρησκευτική προσήλωση στην εφαρμογή των πιο ακραίων – και έξω από κάθε οικονομική λογική- νεοφιλελευθέρων δογμάτων.

Η κορύφωση αυτής της προκρούστειας μονεταριστικής πολιτικής είναι το «νεοαποικιοκρατικό» μνημόνιο, το οποίο έχει επιβάλλει στην χώρα μας η ΕΚΤ σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά όταν ακόμα και τα «γεράκια» της Fed αποφασίζουν την παράταση και ενίσχυση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας μπορεί να γίνει αντιληπτό σε ποιο επίπεδο φανατισμού έχουν προσχωρήσει οι υποστηρικτές της "ελεύθερης αγοράς" στη χώρα μας, ώστε να ακολουθούν τις σημερινές, ακραίες κατεδαφιστικές επιλογές, οι οποίες, ας σημειώσουμε, ενώ ακολουθούνται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιφέρουν το αντίθετο: το δημοσιονομικό εκτροχιασμό! Βεβαίως οι "επεκτατικές" δημοσιονομικές πολιτικές των ΗΠΑ και της FED, παρά τη σημαντική διαφορά τους με τις επιλογές της ΕΕ, αδυνατούν να δώσουν ώθηση διεξόδου από την κρίση στην αμερικανική οικονομία, το βάθος και την έκταση της κρίσης του αμερικανικού καπιταλισμού. Αντιθέτως, αυτές οι "επεκτατικές" πολιτικές συσσωρεύουν νέα βουνά από ελλείμματα και χρέη, που καθιστούν πιο σύνθετα τα κρισιακά φαινόμενα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό σε νέους τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου