Στείλτε νέα και μηνύματα

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Στο σφυρί οι ΔΕΚΟ, στον αέρα Eργασιακά Δικαιώματα


Στο σφυρί οι ΔΕΚΟ, στον αέρα Eργασιακά Δικαιώματα

«Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων» προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», και η Κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, βγάζει στο σφυρί τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τα ακίνητά τους. Σημαντικές αλλαγές, με το ουσιαστικό τέλος της κλαδικής και εθνικής συλλογικής σύμβασης, προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του «επικαιροποιημένου μνημονίου», ενώ η Αριστερά καλεί σε «παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης».

Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στις HSBC, Deutsche Bank και Lazard για τη σύνταξή της μελέτης σχετικά με το «μέλλον» της συμμετοχής του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή στην Αγροτική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής, στο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και την διαχείριση των μετοχών σε ιδιωτικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το επόμενο βήμα θα είναι η άμεση πρόσληψη συμβούλων για τα λιμάνια και τα ακίνητα του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, ενώ θα ακολουθήσουν οι κλάδοι της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ κλπ), των περιφερειακών αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων. Για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υπάρξει επέκταση της σύμβασης. Για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι θα υπάρξει περικοπή κατά 20% στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και μείωση στο 50% του προσωπικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά 35% στον ΟΣΕ.

Για την ΔΕΗ το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Θα υπάρξει διαχωρισμός των υδροηλεκτρικών εργοστασίων από τη ΔΕΗ και άνοιγμα σε ιδιώτες της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Επίσης προβλέπεται και πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012 και η «ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στόχος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι να πάψει η ΔΕΗ να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά. Το 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού θα περάσει σε ιδιώτες, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πως η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Επιπλέον η εφημερίδα τονίζει ότι οι πωλήσεις θα επεκταθούν και στις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα κείμενο για διαβούλευση, καθώς σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί στις αντιδράσεις για τους «κουλοχέρηδες».

Το τέλος της κλαδικής και εθνικής συλλογικής σύμβασης

Νέες αλλαγές και στο εργασιακό προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Ουσιαστικά προωθείται το τέλος των κλαδικών αλλά και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιπλέον προβλέπεται η μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, ενώ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

Επίσης, θα αποσυρθεί η διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επιμηκυνθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες σε ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Τέλος, θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία για τη διαιτησία έτσι ώστε καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία αν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη.

Σε παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης με αρχή τη ΔΕΘ καλεί η Αριστερά

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο». «Εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου, που στόχο έχει «την εξολόθρευση των στοιχειωδών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «κυβέρνηση και τρόικα βρέθηκαν μπροστά στην φανερή αποτυχία της πολιτικής τους και αποφάσισαν νέα πρόσθετα μέτρα, απολύτως στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση». Για «νέα μεγαλύτερα δεινά» κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΛΑΟΣ σημειώνει πως «η συνταγή της τρόικας είναι ατελέσφορη και βαθαίνει την κρίση».

« Όποια προσπάθεια κι αν κάνουν οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού αυτό θα είναι το πραγματικό περιεχόμενο των ομιλιών του, είτε στις 3 Σεπτέμβρη, είτε στη Δ.Ε.Θ. Αυτή η κυβέρνηση μόνο επικαιροποιημένα μνημόνια μπορεί να μας φέρνει. Γι αυτό πρέπει να ηττηθεί. Έμπρακτα λοιπόν να απαντήσουμε με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πρώτη αυτή που ετοιμάζουν τα συνδικάτα στη Δ.ΕΘ., αλλά και στις 29 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που από κοινού θα προωθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιδίωξή τους δεν είναι μόνο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τον εργάτη και εκτοπίζοντας τους μικρομεσαίους, να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων, ενισχύοντας την κυριαρχία τους. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται σταθερά η εξολόθρευση των στοιχειωδών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Όσες μεγάλες θυσίες κι αν κάνουν, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για τους ίδιους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δώσουν ενιαία απάντηση, να συγκροτήσουν ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης, για την ανατροπή του μνημονίου, του «ευρωμονόδρομου», για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ.
πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου