Στείλτε νέα και μηνύματα

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Απροστάτευτος ο πολίτης απέναντι σε υποκλοπές και άρσεις απορρήτου


Απροστάτευτος ο πολίτης απέναντι σε υποκλοπές και άρσεις απορρήτου
tvxsteam

Κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων «νόμιμων συνακροάσεων», δηλαδή των υποκλοπών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και των άρσεων απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Αρχή για τη Διασφάλιση των Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ). Εξίσου προβληματική χαρακτηρίζει η Αρχή και τη μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων που προβλέπονται από το νόμο σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανησυχητική η προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών.

Από τα στοιχεία της έκθεσης Πεπραγμένων της Αρχής για το 2009 προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται υπερτριπλασιασμός των διατάξεων που επιτρέπουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια». Επιπλέον, το διάστημα 2004-2009, εξαπλασιάστηκαν οι υποκλοπές και οι άρσεις απορρήτου στις τηλεπικοινωνίες (στοιχεία ομιλητών, θέση διάρκεια κλήσης κτλ) σε σχέση με το 2004, έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αλλά και οι συνακροάσεις της ΕΥΠ για δίωξη σοβαρών εγκλημάτων είναι 9 φορές περισσότερες σε σχέση με το 2004.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την ΑΔΑΕ και στο γεγονός ότι διωκτικές αρχές και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν τηρούν πάντοτε τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Η ΑΔΑΕ επιρρίπτει ευθύνες στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας, καταγγέλλοντας παραβίαση των προβλεπόμενων από το νόμο κανόνων άρσης του απορρήτου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», σε επιστολές της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και στην έκθεσή της, η Αρχή διαπιστώνει παραλείψεις στην αποστολή βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων σε αυτήν, αλλά και στην τήρηση της προβλεπόμενης από το νόμο 2225/1994 διαδικασίας άρσης του απορρήτου.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν με το νόμο οι λόγοι που αναγράφονται στα δικαστικά έγγραφα, αλλά και η έκταση εφαρμογής της άρσης του απορρήτου. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης, ζητά να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα της Αρχής να ασκεί εφέσεις κατά βουλευμάτων και εισαγγελικών διατάξεων που αντιτίθενται στις προβλέψεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μαζική άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σε ευρείες περιοχές της Αθήνας, ακόμα και αναδρομικά, παρακάμπτοντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου