Στείλτε νέα και μηνύματα

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης


πηγή: tvxsteam

Περίπου 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους και προκαλούν έντονη ανησυχία στις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων. Μόνο οι εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει 11.466 αιτήσεις έναντι 4.355 που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης πέρσι. Στο Δημόσιο εκτιμάται ότι φέτος υποβλήθηκαν τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις από το 2009, όταν κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 5.000 με 6.000 άτομα.
Δεν είναι λίγοι εκείνη οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για «κατάρρευση» του Ασφαλιστικού αν δεν υπάρξει ανακοπή του κύματος φυγής κατά τους προσεχείς μήνες.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχουν περίπου 20.000 αιτήσεις για την καταβολή του εφάπαξ. Το Ταμείο όμως είναι «στεγνό» από ρευστό, ενώ ακόμα και αν βρεθούν οι πόροι, οι αιτήσεις είναι τόσες που θα περάσουν άλλα δυο χρόνια μέχρι να καταβληθούν τα ποσά. Αυτή την περίοδο οι υποχρεώσεις του Ταμείου υπολογίζονται σε 800.000.000 με 1 δισ. ευρώ – και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα πάρουν σύνταξη μέχρι τα τέλη του έτους. Το εφάπαξ βοήθημα κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 45.000 ευρώ.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει εσωτερικός δανεισμός από το πλεονασματικό ΤΕΑΔΥ που χορηγεί τις επικουρικές συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια η επιβολή μόνιμης εισφοράς σε όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου, γράφει σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Ενδεικτικό της κυριολεκτικά τραγικής κατάστασης είναι ότι, πέρσι, 300 πρώην εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεβίωσαν χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ, ενώ το Ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε κατ' εξαίρεση στους σοβαρά ασθενείς.

Με τα πράγματα να έχουν έτσι, αναμένεται το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί ο δανεισμός από το ΤΕΑΔΥ ενός ποσού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθεί το εφάπαξ στους πρώτους 7.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προτείνει τη λήψη ομολογιακού δανείου, σε δύο δόσεις, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, πρόταση την οποία δεν είχε αποδεχθεί η ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας περίπου 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και δεν δικαιούνται το εφάπαξ, προσθέτει το δημοσίευμα. Στόχος είναι να αυξηθούν περίπου 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε πάντως μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς

Τις 11.466 φτάνουν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού οπότε αποχώρησαν από την υπηρεσία 4.355 εκπαιδευτικοί.

Όπως εύστοχα επισημαίνει η Ελευθεροτυπία, το υπουργείο θα πρέπει να λύσει την ακόλουθη εξίσωση πλέον: Πέρυσι: διορίστηκαν 6.000 εκπαιδευτικοί, συνταξιοδοτήθηκαν 4.355, είχαμε 7.000 κενές θέσεις στα σχολεία. Φέτος: διορίστηκαν 2.825 εκπαιδευτικοί, συνταξιοδοτούνται 11.466, πόσες κενές θέσεις θα έχουν τα σχολεία;

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η ΟΛΜΕ (2009-2010), φαίνεται ότι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λάρισας, από 63 που είχαν συνταξιοδοτηθεί πέρυσι, φέτος «εγκαταλείπουν» τα σχολεία 245 καθηγητές (διαφορά 289%), στον Πειραιά η διαφορά φτάνει το 575%, στα Χανιά το 108%, στη Δ’ Αθήνας το 209% και στην Εύβοια το 960% (106 φέτος έναντι 10 πέρυσι). Τα πιο ακραία παραδείγματα, αν και οι απόλυτοι αριθμοί των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται δεν είναι μεγάλοι, εντοπίζονται στις Κυκλάδες, με την αύξηση να φτάνει το 1.300% (14 εκπαιδευτικοί από 1 πέρυσι) και στην Καστοριά με 1.050% (23 βγαίνουν στη σύνταξη έναντι 2 πέρυσι).

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν «με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις».

Σε αριθμό - ρεκόρ και οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ρεκόρ σημειώνεται και στις παραιτήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις αφού οι αιτήσεις αποστρατείας ήταν μέχρι χθες 2.403 και στους τρεις κλάδους. Δηλαδή, είναι υπερδιπλάσιες από πέρυσι (1.042) και αισθητά περισσότερες από αυτές του 2008 (2.272) όταν και τότε ανακινήθηκε, χωρίς όμως να προχωρήσει, θέμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού των ενστόλων. Πάντως ο ρυθμός υποβολής παραιτήσεων μειώθηκε, μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την ψήφιση του σχετικού νόμου ο οποίος διασφαλίζει όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εντός του 2010 και προβλέπει ήπιες μεταβατικές διατάξεις μέχρι και το 2014.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Έθνος, Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου